| Common name: | Rook |
|---|---|
| Scientific name: | Corvus frugilegus |
| Management programme: | Eradication |
If you think you have seen this pest, we need to know. Please report it.
Rooks, part of the crow family, are large birds with glossy, purplish-black feathers. They were introduced into Aotearoa New Zealand between 1862 and 1873 to control insect pests, but like many other introduced species, their populations flourished and spread in some areas.
These intelligent birds can form large flocks (called parliaments) and can damage Otago's crops, pastures, and invertebrate communities through predation on earthworms, grass grubs, beetles, flies, moths, spiders, and other invertebrates. Rooks are attracted to recently cultivated paddocks and will feed on newly sown crops, causing significant damage.
In Otago, historical control efforts have reduced rook numbers from several hundred at their peak, to a handful of individuals today. No chicks have been reported in the last few years, meaning the rook population may now be non-breeding. We are continuing to carry out monitoring and surveillance for any remaining individuals. Rooks have previously been spotted in Māniatoto / Maniototo, Strath Taieri, Middlemarch, Macraes, and South Otago around Clinton and Clydevale.
Size: Rooks are large birds, with an adult wingspan of 81–99 centimetres and weighing 280–340 grams.
Appearance: A purplish-black bird with a prominent, powerful bill. As they mature, they develop a greyish-white patch of scaly skin around the base of their pale beak.
Signs: During breeding (August–January), all birds live in rookeries (large communal colonies), often coming back to sites they’ve used in previous breeding seasons. Rooks travel up to 20 kilometres daily looking for food, from either rookeries or communal winter roosts.
Similar species: Magpies, blackbirds and starlings can appear similar; however, rooks can be distinguished by their large size, pronounced beak and distinctive ‘kaah’ call.
Habitat: Rooks in Aotearoa New Zealand typically inhabit open habitats like pastures, croplands and orchards, nesting in rookeries in tall trees like eucalyptus, pine, and macrocarpa. They are most concentrated in areas with suitable nesting trees and extensive field crops.
To get rid of the small, localised populations in Otago, rooks are in the eradication programme of the Otago Regional Pest Management Plan (2019–2029). The goal is to reduce the number of rooks in Otago to zero over the next 10 years, to prevent negative effects on economic wellbeing and the environment.
Unless you are under the instruction or supervision of an Authorised Person (for the purposes of our pest plan, an authorised person is a warranted officer under the Biosecurity Act, for example, one of our biosecurity officers), you cannot:
poison, capture, or trap any rook
discharge any firearm at any rook
discharge any firearm at or within 500 metres of any tree containing a rookery
damage, disturb or interfere in any way with a rookery.
This rule prevents humans disturbing rooks and hindering control. The birds are wary, disperse easily and require a settled environment for successful control.
Do not attempt to undertake control of rooks yourself. If you see a rook, report it to ORC immediately.
ORC has a dedicated rapid response team, and all reported sightings will be investigated and followed up.
ORC undertakes an annual rook control programme between September and November. The success of this programme relies on members of the public reporting sightings, helping us identify where rooks are feeding, gathering, and nesting so control efforts can be targeted effectively.
There is no cost to landowners for rook control in Otago.
If you think you have seen this pest, we need to know. Please report it.
The eradication programme aims to get rid of all of these pests in Otago.
Priority pests are plants and animals that pose a serious threat to Otago’s environment, economy, or way of life. ORC focuses on controlling these pests quickly to protect native species, waterways, and farmland.
November 2025
PDF | 471 KB
Rooks are part of the crow family and are large birds with glossy, purplish-black feathers. These intelligent birds can form large flocks (called parliaments) and have the potential to inflict massive damage to Otago’s crops, pastures, invertebrate communities, and even native nesting birds.
November 2019
Otago Regional Council
ISBN 978-0-908324-57-6
PDF | 5 MB
The Otago Regional Pest Management Plan focuses on dealing with harmful pests that impact our environment, economy, and communities. It identifies species like rabbits, wallabies, gorse, and wilding conifers that cause problems on our land. Guided by the Biosecurity Act 1993, the plan works with stakeholders to set rules and controls for managing pests. Through consultation, it aims to protect our region's unique ecosystems and species from the damage caused by these invasive organisms.
orc.govt.nz/rooks